• Любопитно

    Технология на набухвателите

    мая

    В тази статия ще засегна физикохимичните свойства на набухвателите – техния състав и какви процеси протичат, за да може крайния резултат на печивото да е с идеална консистенция и вид. Първото, което трябва да знаете е, че набухвателите в кулинарията се разделят на биохимични и химични. Нека разгледаме първата група. При нея се използват естесвени дрожди наречени едноклетъчни квасни гъби. Това са кисела квас, пресувана и суха мая, нахутена и бирена мая, хмелова мая. За да имате напредстава как се получава кваса и разновидностите около нея, нека разгледаме тялото на самата гъба. Това са верижки от клетки, които се размножават…

  • кюфтенца от кайма и патладжан
    Свинско месо,  Ястия

    Кюфтенца с кайма и патладжан

    Днес ще ви представя рецепта за сочни кюфтенца от кайма и патладжан. Оказа се, че двете съставки много добре си кореспондират като вкусове. Надявам се рецептата да ви допадне и да присъства на трапезата ви не само през сезона на…

  • супа ото тиквички
    Супи

    Супа от тиквички

    Представям ви класическа супа от тиквички за летния сезон. Може да я хапвате както гореща, так и студена споерд вашите предпочитания. Необходими продукти за 4 порции: 1 тиквичка 1 картоф 1 морков 1/2 глава лук връзка копър чисто масло, сол,…

  • сладолед с извара
    Десерти

    Домашен сладолед с извара

    Здравейте и от мен. Летните жеги вече са налице и затова днес реших да ви представя моя вариант за домашен сладолед. До колкото виждам в инетренет пространството циркулират най-различни рецепти за това как да си приготвим домашен сладолед с котидж…

  • кокоски с череша
    Десерти

    Кокоски с череши

    Реших да хвана последнта реколта на черешите и да ви дам идея как да изненадате близки и познати с тази рецепта.Представям ви една много любима рецепта за кокоски с череши. Може да ги направите като десерт или като бонбони. Важното…

  • бонбони със сусам
    Десерти

    Сурови бонбони със сусам

    Привет и от мен. Отдавна не бях поствала нова рецепта, затова днес реших да ви изненадам с една лесна рецепта за сурови бонбони. Както всяка друга и тази съдържаща в себе си сурови елементи търпи корекции в зависимост от вкусовите…

  • палачинки от червена лещапалачинки от червена леща
    Без месо,  Ястия

    Солени палачинки от червена леща

    Безглутенови палачинки само от две съставки, които може да приготвяте и по време на постите, защото липсват млечни продукти. В зависимост от консистенцията могат да наподобяват американски или френски палачинки. А ако искате да експериментирате в кухнята ви предлагам да…

  • Постен сладкиш
    Десерти

    Постен кекс

    Любимата ми рецепта от моето детство. Защо? Защото от нея имам скъп спомен включващи първият ми опит за самостоятелен сладкиш(това няма как да се забрави). А като станах малко по-уверена в своите способности пренесох тези кулинарни “умения” при всяко събиране…

  • Овесени барчета
    Десерти

    Вкусни енергийни барчета

    Ако ви се хапва нещо сладко, здравословно и засищащо ви предлагам да опитате тези вкусни енергийни барчета, с които да удовлетворите глада ви за сладко. Необходими продукти: 1 яйце 200гр. едри овесени ядки 1 с.л. ленено семе 2с.л. микс семена…

  • брауни с боб
    Десерти

    Шоколадово брауни от червен боб

    Тази рецепта е експеримент за шоколадово брауни с червен боб заместващ брашното, който се получи изключително вкусен десерт с наситен вкус на шоколад. А какво по-хубаво от един вкусен шоколад в добавка с кафенце. Ако ви хареса рецептата може да…

  • таратор с авокадо
    Супи

    Таратор с авокадо и краставица

    Представям ви една свежа идея за междинно, защо не и вечерно леко хранене. Необходими продукти: 1 авокадо / добре узряло/ 2 средно големи краставици 3 с.л. кисело мляко 100 мл. вода 2 с.л. копър сок на лимон сол Начин на…